neděle 6. listopadu 2016

Co si zabalit na Filipíny

Chystáte se za námi? Nebo prostě jedete na dovču na Filipíny a nevíte co sebou? Pak čtěte dál...

Je jedno, s jakou cestujte společností a jaký máte váhový limit, protože pokud jedete jen na dovču, tak bez ohledu na to, kdy se sem vydáte, tak sněhule, péřovku, ani rolák s norským vzorem balit nemusíte. Počasí na Filipínách dělíme do 3 období:

  1. OBDOBÍ DEŠŤŮ - rozuměj občas zaprší, občas foukne nějaký tajfunek, ale většinu času je hlavně hrozné vedro a vlhko (cca červen až konec října). Letošní období dešťů u nás vypadalo většinou tak, že celý den bylo krásně, kolem 3 odpoledne se nasbíraly mraky, protrhlo se nebe, spadly hektolitry vody a za hodinu bylo zase krásně, ale nelze na to spoléhat. Může se stát, že se tu zapomene nějaký monzun a proprší i 2 týdny vkuse.
  2. ZIMA- ideální období na dovolenou. Zima je od listopadu do března a znamená to, že když je faaakt kosa, tak v noci teplota klesna i na 23 stupňů... Přes den bývá lehce přes 30
  3. LÉTO- březen až květen. Tyto měsíce je na Filipínách nejtepleji, což ale v reálu znamená, že už v 8 ráno má většina z nás pocit, že zhyne a voda v bazénu je tak horká, že si člověk musí dávat pozor, aby se nespálil.... Nepomůže ani příruční větrák, SPF 50 a pořádný klobouk


DO LETADLA je úplně jedno s jakou společností, v jakou denní či noční hodinu letíte a které je zrovna roční období. Na dálkových letech je v 99% zima jak v ruském filmu. Můj oblíbený dress code je: dlouhé pohodlné kalhoty, kompresní podkolenky a pohodlné tenisky, tílko, triko s dlouhým rukávem, na to svetr/mikču a šátek na krk a na hlavu (občas jede klima takové bomby, že to je o zánět ucha). Ale je samozřejmé, že každý to máme trošku jinak :-)

OBLEČENÍ si zabalte stejně na jakoukoliv dovolenou k moři - 2x plavky, kraťasy, sukýnka, tílka. Rajda šaty, svetřík a pléd na večer a variace na žabkové téma. Není to žádná revoluce, ale moje strategie je, aby se vše dalo kombinovat se vším. Díky tomu jsem schopna cestovat s minimem věcí na v podstatě libovolně dlouhou dobu. Pokud se na to cítíte, tak si nezabírejte místo v kufru podprsenkami. Stejně je tu tak horko, že na ně nebudete mít ani pomyšlení #kozyfree. Pokud máte v plánu navštívit i hory kolem Baguia a rýžové terasy, tak doporučuju přibalit ještě tenisky a určitě využijete i mikču, nebo lehou bundičku (ale tu si stejně berete do letadla, takže netřeba brát další :-) )

KOSMETIKA pokud je Vám jedno, čím se namažete a umyjete, pak klidně jeďte na lehko, vše se tady dá sehnat za pár korun i v malých cestovních baleních. Pokud máte kosmetiku, na kterou jste zvyklí (např. citlivá pleť a jemné vlasy snesou málo co), pak si ji raději vezměte z domu, protože kvalita kosmetiky je tady výrazně nižší, než u nás. I stejná značka je MNOHEM horší. A hlavně! Skoro vše je tady whitening (včetně opalovacích krémů). Tak jak u nás frčí solárka a samoopalovací přípravky, tak tady čím světlejší, tím lepší, takže pokud si nechcete udělat efektní fleky, tak opalovací krémy radši z ČR. Níže na fotce vpravo je krém Swiss Sun 30 a je to asi nejlepší opalovací krém, který jsem za poslední roky měla! Skvělá konzistence, vůně a odolnost i při sportu a i s mým fototypem 0. Fakt pecka!

    Tuhle výbavičku jsem si sem vezla a ten druhý zprava "Swiss SUN 30" je nej opalovací krém jaký jsem za posledních x let měla!!! Naprosto skvělá konzistence, vůně a odolnost i při sportu. Fakt topka!!





OČKOVÁNÍ co člověk to názor. Za sebe říkám, že žloutenka a břišní tyfus stačí. Pokud se chcete prát se psy o bagetu, jako můj brácha v Peru, tak radši i vzteklinu... Nezapomeňte na dobrý repelent, protože horečka dengue je hnus a očkování na ni není. Osobně mi připadá, že nejlépe funguje tento z DM 

Tento repelent se mi osvědčil nejvíc

A na závěr? Mezinárodní řidičský průkaz - stačí jedna fotka a 100 Kč a během chvilky ho máte vyřízený. Pokud chcete jezdit na skútru, určitě se Vám bude hodit. Policisté cíleně zastavují cizince a když nemáte mezinárodní řidičský průkaz, tak bez úplatku se z toho nejspíš nevykecáte...

ČÍM NÁM UDĚLÁTE RADOST?
Ptáte se, co nám chybí a čím nám uděláte radost? Tím, co je v ČR běžné, ale pro nás vzácnost :-)

  1. Výše zmíněný repelent z DM
  2. Pivo (klidně třeba takový krásný soudek, jako na fotce)
  3. Kmín, prášek do perníku, vanilkový cukr - ať můžu péct chlebíky a jiné dobroty
  4. On demand - naše potřeby se odvíjí od našich aktuálních trápeníček :-D Občas máme chuť na pořádnou klobásu, utopence, nebo hermelín. Naposledy jsme si postěžovali, že nám chybí pořádná domácí hruška/slivka/ meruňka. No už jich máme v mrazáku 7... Aktuálně nám chybí Jagermaister, občas postrádáme nějaké léky a já tampony, které jsou zde k nesehnání!! A je Vám jasné, že v těchto dnech dokážu být dost nesnesitelná i bez toho, abych musela řešit absenci základních pomůcek :-) 
No a kdybyste chtěli vidět, jak vypadá takový DOKONALÝ kufr, tak mrkněte na fotku níže. Bára od nás dostává palec nahoru a čestné místo na nástěnce!

Tomu aspoň říkám kufr!

ČÍM UDĚLÁTE SOBĚ RADOST?

  1. Rum - místní rum Tanduay je výborný! Dělá se buď klasický, nebo Tanduay Selection. Mě víc chutná Tanduay Selection, který je jemnější. Pozor: Nutno koupit předem. Na letišti ho nemají. 
  2. Sušené mango - neskutečně dobré a za super cenu
  3. Arganový olej - úžasný na vlasy i pleť za zlomek ceny, proti ČR
No a to je vše, co mě napadá...

Zapomněla jsem na něco? Máte otázky? Tak neváhejte a pište :-)


Zmrzka

1 komentář: